BÖLGESEL KALKINMA DERGİSİ
YAYIN POLİTİKASI ve ETİK İLKELER
1.YAYIN POLİTİKASI
1.1.Bölgesel Kalkınma Dergisinin genel yayın ilkeleri
1.2.Yayımlanacak çalışmanın niteliği
Bölgesel Kalkınma Dergisinde bölgesel politika, kalkınma ve planlama alanlarında, özgün ve bilimsel etiğe uygun, ideolojik kaygılar gütmeyen, literatür zenginliğine sahip bilimsel çalışmalara yer verilmektedir.
Bölgesel Kalkınma Dergisinde alanına katkı sağlayacak, kavramsal olarak iyi kurgulanmış, metodolojik açıdan sağlam, ampirik olarak temellendirilmiş, özgün ve güncel araştırmalar yayımlanır.
Literatürdeki bölgesel kalkınma ve planlama konusunu sistematik bir şekilde ele alan, ulusal ve uluslararası kaynak araştırmasıyla ilgili tartışmaları, eleştiri ve görüşleri güçlü ve zayıf yönleriyle inceleyen ve çıkarımda bulunan derleme makaleler en fazla yüzde 20 oranında yayımlanır.
Dergi Yayın Kurulu tarafından belirlenen ve Dergi alanıyla ilgili olarak literatüre önemli katkı sunmuş alanında kıdemli bilim insanlarının, bölgesel kalkınma konusunda değerlendirmelerini aktardığı “Bilim Söyleşisi” ile Dergi alanında, ulusal ve bölgesel politika geliştirme ve uygulama sürecinde önemli roller üstlenen yazarların değerlendirmelerini içeren “Editöre Mektup”, Dergide makale dışı yazılar (diğer) başlığı altında yayımlanabilir. Bu yazılar hakem değerlendirme sürecine tabi değildir.
Bölgesel Kalkınma Dergisine gönderilen makalelerin daha önce başka bir yayın organında yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere kabul edilmemiş, başka bir derginin değerlendirme sürecinde yer almayan makaleler olması gerekmektedir.
1.3.Makale Değerlendirme Süreci
1.3.1.Ön İnceleme Aşaması
Dergiye gönderilen makaleler öncelikle Editör veya Editörün belirlediği Yayın Kurulu Üyesi tarafından ön incelemeye alınır. Ön inceleme, Bölgesel Kalkınma Dergisi Makale Ön İnceleme Formu temel alınarak, makalenin yazar(lar)ı gizli metin dosyası üzerinden Bölgesel Kalkınma Dergisi Makale Ön İnceleme Kontrol Listesine göre yapılır.
Ön inceleme; “genel içerik değerlendirmesi”, “biçim değerlendirmesi” ve “benzerlik analizi” olmak üzere üç aşamadan oluşur. Bu kapsamda makalenin; Derginin amaç ve kapsamına uygunluğu, bilimsel niteliği ve özgünlüğü, Derginin yayın ilkelerine ve yayın etiğine ilişkin politikasına uygunluğu değerlendirilir. Makalenin Derginin internet sayfasında yayımlanan makale yazım kuralları ve metin şablonu çerçevesinde biçimsel yeterliliği incelenir. Makale ek dosyalarının nicellik kontrolü yapılır. Bu aşamada; incelenen makalenin benzerlik oranı uluslararası intihal analiz programı kullanılarak belirlenir, benzerlik oranının yüzde 20’nin üzerinde olması intihal kabul edilir ve aday makale yayımlanmaz.
Ön inceleme sonucunda uygunluğu karşılamayan makaleler doğrudan reddedilir ve yazarları Editör tarafından 1 ay içerisinde bilgilendirilir.
Ön inceleme sonucunda uygun bulunan makaleler için Derginin kapsamına uygun olarak konu alanı belirlendikten sonra hakem değerlendirme sürecine geçilir.
1.3.2. Hakem değerlendirme süreci
Bölgesel Kalkınma Dergisinin hakem değerlendirme süreci çift taraflı kör hakemlik (çift körleme) modeline göre DergiPark Sistemi üzerinden yönetilir. Bu süreçte yazar ve hakemlerin kimlikleri gizli tutulmaktadır. Çift körleme yönteminde ön incelemeden geçen her bir makale, Editör tarafından inceleme panelindeki iki ayrı hakeme e-posta yoluyla gönderilir. Bu aşamada Editör, Yayın Kurulundan gelen hakem önerilerini de dikkate alarak makalenin içeriğine ve hakemlerin uzmanlık alanına göre hakem atamasını yapar.
Hakemlerin, sisteme yazarlar tarafından eklenen ve eserin yazar(lar)ı ile ilgili herhangi bir ibarenin yer almadığı tam metin üzerinden, değerlendirmelerini sistemde yer alan ölçütlere göre gerçekleştirmeleri beklenmektedir. Hakemler değerlendirdikleri makalenin bilimsel yeterliliği, alanına katkısı ve yayımlanabilir olup olmadığına ilişkin gerekçeli kararlarını, Bölgesel Kalkınma Dergisi Hakem Değerlendirme Formunu doldurarak iletirler. Bu süre zarfında değerlendirmesini tamamlamamış hakem(ler) olduğu durumda Yayın Kurulu kararıyla hakem değişikliğine gidilerek süreç yeniden işletilir. Hakemlerden gelebilecek düzeltme istekleri yazar(lar) tarafından değerlendirilir ve yazar(lar) düzeltmelerini 15 gün içerisinde tamamlayarak sisteme yükler. Düzeltmeler öngörülen sürede yapılmadığı takdirde (yazar(lar)ı tarafından iletilen gerekçeye göre bu süre uzatılabilir) Editör makaleyi reddetme hakkına sahiptir. Hakemler düzeltmeleri inceleyerek uygunluğuna karar verebildiği gibi gerekliyse yeniden düzeltme de talep edebilir.
Bölgesel Kalkınma Dergisinde, makale incelemelerinde Dergi politikası ve yönergeleri gereği hakem yorumlarında herhangi bir düzenleme yapılmaz. Ancak yazar(lar)a dair saldırgan ve kişisel eleştiriler uygunsuz olarak kabul edilir. Yazarlar hakemlerin önerilerini dikkate almakla birlikte katılmadıkları hususlarda itiraz hakkına sahiptir. İtirazlarını bilimsel bir dille ve gerekçeleriyle Dergiye iletmelidirler. Diğer taraftan yazarlar makalelerini geri çekme hakkına her zaman sahiptir. DergiPark sisteminde makalelerini geri çekmek isteyen yazar(lar) imzalı Makale Geri Çekme Formu aracılığıyla talepte bulunabilmektedir.
Hakemlerden gelen görüşler Editör tarafından 2 hafta içerisinde incelenerek makale hakkında nihai karar alınır. Çift körleme modelinde makalenin yayıma kabulü için en az iki hakemin “olumlu” görüşü aranmaktadır. Hakemlerden birinin “olumlu”, diğerinin ise “olumsuz” görüş bildirmesi durumunda makale üçüncü bir hakeme gönderilir. İki “olumlu” hakem görüşünün ardından Editör tarafından yayımlanması uygun bulunan makaleler, yayım kararı için ve Derginin hangi sayısında yayımlanacağı konusunda Yayın Kurulunun değerlendirmesine sunulur. İlgili sayının yayım tarihi geldiğinde sayı yayıma hazırlanarak görünür hale getirilir. Yayıma kabul edilen ve edilmeyen makalelerin yazar(lar)ına bilgi verilir ancak makale metinleri iade edilmez.
1.4. Araştırma usulsüzlüğü konusunun ele alınışı
Bölgesel Kalkınma Dergisinde araştırma usulsüzlüğü (suiistimali) aşağıdaki konuları kapsamaktadır:
Bu kapsamda araştırma usulsüzlüğü hangi şekilde yapılırsa yapılsın etik dışı bir davranıştır ve kabul edilemez.
Bölgesel Kalkınma Dergisine yayımlanmak üzere gönderilen makalelerin benzerlik oranı belirlenmektedir. Hakem ataması yapılmadan önce ön inceleme aşamasında makaleler uluslararası geçerliliği bulunan intihal analiz programlarının işletilmesiyle kontrolden geçirilmektedir. Bu süreçte göz önünde bulundurulan kurallar aşağıda yer almaktadır:
Bölgesel Kalkınma Dergisi tüm bilimsel suiistimal iddialarını ivedilikle incelemeye alır. Bölgesel Kalkınma Dergisinde yayımlandıktan sonra tespit edilen intihaller için yayından kaldırma işlemi uygulanmaktadır. Dergide yayımlanmış bir makalenin intihal yapmış, izinsiz, eksik bildirimle üçüncü şahısların telif materyalini kullanmış olduğu tespit edilirse; Editör makaleyi yayından kaldırmak ve meseleyi yazarın bağlı olduğu kuruma bildirmek dâhil çeşitli işlemler yapma hakkını saklı tutar ve okuyucular için Dergide bir editör notu yayımlanır.
1.5. Şikâyetlerin ele alınışı
Bölgesel Kalkınma Dergisinde yayımlanan makalelere ilişkin olarak okuyucu önemli bir hata fark ettiğinde veya editoryal içerikle ilgili (intihal, sahtecilik, verilerin çarpıtılması, tekrar yayım vb) herhangi bir şikâyette bulunmak istediğinde doğrudan aşağıdaki adreslere e-posta gönderebilir:
Şikâyetler, Derginin bilimsel içeriğine katkı olarak değerlendirilmekte olup hızlı ve yapıcı geri dönüş sağlanacaktır.
1.6. Açık erişim politikası
Bölgesel Kalkınma Dergisinde açık erişim politikası benimsenmektedir. Okuyucular yayımlanan her makaleyi karşılıksız olarak indirebilir, bastırabilir ve paylaşabilir. Yazar isimlerine ve makale başlıklarına atıf yapılmalı, eserin ilk yayımının Bölgesel Kalkınma Dergisinde yapıldığı belirtilmelidir. Makaleler hiçbir şekilde değiştirilemez ve ticari amaçla kullanılamaz.
1.7. Telif hakkı ve ücret politikası
Bölgesel Kalkınma Dergisinde basılı veya elektronik makaleler için yazarlardan başvuru, değerlendirme ve/veya yayım ücreti veya benzeri bir ödeme talep edilmez ayrıca yayımlanan makalelere erişim (makalelerin yayımlanması, okunması, indirilmesi) için hiçbir kütüphane ve okuyucudan abonelik dâhil herhangi bir ücret alınmaz.
Yayımlanan makaleler için yazarlara “Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Ödenecek Telif ve İşlenme Ücretleri Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre hesaplanan telif ücreti ödenmektedir. Editöre Mektup ve Bilim Söyleşisi yazıları için ise telif ücreti ödenmemektedir.
Yazar(lar) eserin telif hakkını elinde tutmakta ve ilk yayımlama hakkını Bölgesel Kalkınma Dergisine vermektedir. Eser, yazar(lar)ının ve ilk yayımının bu Dergide yapıldığının belirtilmesi koşuluyla paylaşılmasına olanak veren Creative Commons Lisansı altında lisanslanmaktadır.
2. ETİK İLKELER
Bölgesel Kalkınma Dergisi, bilimsel süreli yayıncılıkta araştırma ve yayın etiğini en yüksek standartlarda uygulamayı taahhüt eder. Bu amaçla Yayıncılık Etiği Kurulunun (Committee on Publication Ethics-COPE) editörler, yazarlar ve yayıncılar için uluslararası standartlarını dikkate alır ve izler.
Bölgesel Kalkınma Dergisinin Editörü, Yayın Kurulu, Danışma Kurulu, yazarları ve hakemleri; Yayın Etiği Komitesi Açık Erişim Dergileri Dizini ve Açık Erişim Akademik Yayıncılık Birliği tarafından belirlenmiş akademik ve etik standartlarla uyumlu bir şekilde yayıncılıkta yanlış uygulamaların önüne geçmeyi taahhüt eder.
Bölgesel Kalkınma Dergisine yayımlanmak üzere gönderilen makaleler yazarının dinsel inancına, etnik kökenine, cinsiyetine, uyruğuna ve siyasal felsefesine bakılmadan akademik ve bilimsel içeriğine göre değerlendirilir.
Bölgesel Kalkınma Dergisi yayımlanmak üzere gönderilen makaleleri gizli tutmak ve hakemlik sürecinden elde edilen bilgileri kişisel menfaatler için kullanmamakla yükümlüdür.
2.1. Editörün etik sorumlulukları
Editör, Dergide yayımlanan her şeyden sorumlu olmalıdır. Bu kapsamda Editör;
Bu çerçevede Editör etik yayıncılık konusundaki araştırmaları takip etmeli, Dergi süreçlerini yeni bulgular ışığında değerlendirmelidir. Dergi politikalarının yazar ve hakem davranışı üzerindeki etkilerini değerlendirmeli ve suiistimalleri caydırmak için gerektiğinde politikaları gözden geçirmelidir.
Editör, Derginin yayım politikasının geliştirilmesine ve yayım süreçlerinin iyileştirilmesine yönelik olarak Danışma Kurulunun değerlendirmelerini de göz önünde bulundurarak görüş ve önerilerini Yayın Kurulu ile paylaşır. Gerekli tedbirlerin alınması konusunda Yayın Kurulunu yönlendirir.
2.1.1. Editörün okuyucularla ilişkileri
Editörün, Dergide yayımlanan makalelerin Derginin okuyucu kitlesiyle uyumlu olabilmesi için Derginin kapsamını ve hedef kitlesini göz önünde bulundurması gerekmektedir.
Okuyucular, Dergide yayımlanan araştırmayı kimin finanse ettiği ve fon sağlayıcıların makalenin yayımında herhangi bir rolü olup olmadığı konusunda bilgilendirilmelidir.
Dergide, araştırma raporlamasının doğruluğunu ve eksiksizliğini teşvik eden süreçlerin (uygun kılavuzlar, kontrol listelerinin kullanımı gibi) benimsenmesi sağlanmalıdır.
Editör, Dergiye gönderilen okuyucu şikâyetlerinde, Derginin yayıncısıyla koordineli hareket ederek hızlı ve yapıcı geri dönüş sağlamalıdır.
2.1.2. Editörün hakemlerle ilişkileri
Editörün; Derginin benimsediği hakem değerlendirme modelini, hakem değerlendirme sürecine ilişkin Dergi politikalarını ve hakemlerden beklenenleri hakemlere iletmesi gerekmektedir.
Editör, hakem değerlendirme sürecinin çift körleme modelinde gerçekleştirildiğinden emin olmalı, hakemlerin ve yazarların gizliliğini korumalıdır.
Dergiye gönderilen makalelerin alanında uzman akademisyenler tarafından değerlendirilmesini sağlayabilmek üzere Editör, hakemlerin uzmanlık alanlarına uygun makaleleri değerlendirmelerini istemelidir.
Editör, hakem değerlendirme sürecinin verimli ve sorunsuz yönetilmesini sağlamak üzere hakemleri geri dönüş sürelerine ve performanslarına göre değerlendirmelidir.
Editör, hakemlere ilişkin bir veri tabanı oluşturmalı ve hakemlerin performanslarına göre veri tabanını güncellemelidir. Editör, makale değerlendirmelerinde ton ve dil konusunda gerekli hassasiyeti göstermeyen; zaman planına ısrarla uymayan hakemleri hakem listesinden çıkarmalıdır.
2.1.3. Editörün yazarlarla ilişkileri
Editör; Dergiye yayımlanmak üzere gönderilen makaleyi Derginin amaç ve kapsamına uygunluk, yayın politikasına ve yayın ilkelerine uygunluk, orijinallik ve biçimsel yeterlilik açısından ön incelemeye almalıdır. Editör ön inceleme için Yayın Kurulu üyelerine başvurabilir.
Ön inceleme sonucunda doğrudan reddedilen makalelerin yazar(lar)ına Editör tarafından, eserlerinin reddedilme nedenini açık ve yansız bir şekilde açıklayan bilgilendirme notu gönderilmelidir.
Dergide hakem değerlendirme süreçlerinin bir açıklaması yayımlanmalı ve Editör, tanımlanan süreçlerde ortaya çıkabilecek sapmaların önüne geçmelidir.
Hakem değerlendirmelerinin sonucuna göre makalenin tekrar gözden geçirilmesine ve düzeltilmesine karar verilirse yazar(lar) bu konuda Editör tarafından bilgilendirilmeli ve gerekli düzeltmeler için kendilerine süre verilmelidir.
Editörün bir makaleyi yayın için kabul etme veya reddetme kararı; makalenin önemine, özgünlüğüne, anlatımın açıklığına, çalışmanın geçerliliğine ve Derginin kapsamıyla ilgisine dayanmalıdır.
Editör, yazarlardan beklenenler konusunda yazarlar için kılavuz yayımlamalı ve bu kılavuzu düzenli olarak güncellemelidir.
Yazarlar editoryal kararlara itiraz hakkına sahiptir. İtirazlarını bilimsel bir dille ve gerekçeleriyle Dergiye iletmelidirler.
Yazarların makalelerinin durumuna ilişkin bilgi talepleri, çift körleme sistemini bozmayacak şekilde Editör tarafından cevaplandırılmalıdır.
2.1.4. Editörün Yayın Kurulu ile ilişkileri
Editör belirlenen aralıklarla Danışma Kuruluna ve Yayın Kuruluna toplantı çağrısında bulunur, görüşleri derler ve Dergi yayın politikasının geliştirilmesinde Danışma Kuruluna ve Yayın Kuruluna destek olur.
Editör, Yayın Kurulu üyelerini görev ve sorumlulukları konusunda bilgilendirmelidir.
Editör, Yayın Kurulu üyelerine Bölgesel Kalkınma Dergisi Yazım Kurallarının güncel halini iletmelidir.
Editör, Dergiye gönderilen makalelerin ön incelemesi için Yayın Kurulu üyelerinden yardım isteyebilir. Bu durumda Editör, ön incelemenin değerlendirme ölçütleri hakkında Yayın Kurulu üyelerini bilgilendirmelidir.
Editör, Yayın Kurulu üyelerinin Dergi faaliyetlerine aktif katılımını değerlendirmeli ve görüşlerini Yayıncı ile paylaşmalıdır.
Makalelerin hakem değerlendirme sürecinin sonunda, Editör tarafından yayımlanması uygun bulunan makaleler, yayın kararı ve yayın sayısının belirlenmesi için Yayın Kurulunun değerlendirmesine sunulur.
2.2. Yazarların etik sorumlulukları
Bölgesel Kalkınma Dergisine gönderilen makalelerin; kent ve bölge planlama, ekonomi, sosyal politika ile politika ve yönetim temel konu alanlarında, bölgesel kalkınmayla ilgisi kurulmuş, bölgesel politika oluşturma sürecine katkısı ortaya konulmuş, özgün ve bilimsel etiğe uygun, ideolojik kaygılar gütmeyen, literatür zenginliğine sahip bilimsel çalışmalar olması gerekmektedir. Yazarlar bu nitelikleri taşıyan özgün çalışmalarıyla başvurmalıdır.
Bölgesel Kalkınma Dergisinde daha önce başka bir yayın organında yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere kabul edilmemiş, başka bir derginin değerlendirme sürecinde olmayan makaleler kabul edilmektedir. Bu nedenle Dergiye gönderilen makalelerin başka bir dergiye gönderilmediği belirtilmeli, makalelerde gönderim tarihi yer almalıdır.
Bölgesel Kalkınma Dergisinde yayımlanan makalelerde araştırma ve yayın etiğine uyulmaktadır. Dergiye gönderilen bilimsel yazılarda Uluslararası Tıp Dergi Editörleri Komitesi (International Committee of Medical Journal Editors-ICMJE) tavsiyeleri ile Yayıncılık Etik Komitesinin (Committee on Publication Ethics-COPE) Editör ve Yazarlar için uluslararası standartları dikkate alınmalıdır.
TÜBİTAK Türkiye Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezinin (ULAKBİM), 25 Şubat 2020 tarihli kararı gereği; “tüm bilim dalları için (sosyal bilimler dahil) etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı ETİK KURUL ONAYI alınmış olmalı; bu Onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir”.
Bu kapsamda Bölgesel Kalkınma Dergisine başvuru yapan derleme makale dışındaki araştırma makalesi yazar(lar)ından, etik kurul izni gerektiren araştırmaları için Etik Kurul Onayı alındığının belgelendirilmesi (Etik Kurul Kararı, Karar tarihi ve sayısı) istenmektedir. Etik Kurul izni gerektiren çalışmalarda izinle ilgili bilgilere (Kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde ve ayrıca makalenin ilk/son sayfasında yer verilmesi gerekmektedir.
Etik kurul izni gerektiren araştırmalar;
Ayrıca;
Yazarlar makalelerinde kaynakların orijinalliğinden ve teyidinden sorumludur. Alıntı yapılan kaynaklar, Bölgesel Kalkınma Dergisi Yazım Kurallarına uygun olarak mutlaka belirtilmelidir.
Değerlendirme süreçleri çerçevesinde yazar(lar)dan çalışmalarını destekleyen araştırma verisi istenebilir. Bu durumda yazar(lar)ın söz konusu veriyi Yayın Kuruluna sunması gerekir.
Bütün yazarlar, çalışmalarını uygunsuz şekilde etkileyebilecek başka kişiler ve kurumlarla aralarındaki her türlü maddi çıkar ilişkisini makalede açığa kavuşturmalıdır.
Bölgesel Kalkınma Dergisine gönderilen makalelerin en fazla 4 yazarı olmalıdır. Makaleye fikren katkıda bulunmayan kişiler yazar olarak belirtilmemelidir.
Makalelerin değerlendirme sürecinde yazar(lar) tarafından yazar ekleme, yazar sıralamasını değiştirme, yazar çıkartma gibi değişiklikler teklif edilemez.
Gönderilen makalelerde Bölgesel Kalkınma Dergisi Yazım Kuralları dikkate alınmalı, Türkçe yazılanlarda ayrıca Türk Dil Kurumu Yazım Kılavuzuna uyulmalıdır. İngilizce dilinde hazırlanan makalelerde ise “İngilizcede Yayımlanan Bilimsel Makalelerin Yazar ve Çevirmenlerine Yönelik EASE İlkeleri” (European Association of Science Editors-EASE Guidelines) rehber alınmalıdır.
Makalelerin değerlendirme sürecinde hakemlerden gelebilecek düzeltme istekleri yazar(lar) tarafından değerlendirilir ve yazar(lar) düzeltmelerini 15 gün içerisinde tamamlayarak sisteme yükler. Yazar(lar) uzatma süresi içinde olmak şartıyla gerekçe göstererek uzatma talep edebilir. Editör makaleyi reddetme hakkına sahiptir.
Yazar(lar) yayımlanmış, erken görünümde veya değerlendirme aşamasında olan çalışmalarında hata tespit ettiklerinde Editörü bilgilendirmeli, düzeltme veya geri çekme süreci için iş birliği sağlamalıdır.
Yazar(lar), yayımlanan makaleye ait verileri TÜBİTAK ULAKBİM TR Dizin Komitesinin incelemesine imkan verecek şekilde yayım tarihinden sonra 5 yıl süreyle saklamakla yükümlüdür.
2.3. Hakemlerin etik sorumlulukları
Bölgesel Kalkınma Dergisine gönderilen tüm makaleler çift taraflı kör hakemlik (çift körleme) yöntemi ile değerlendirilmektedir. Bu yöntemde Editör, arabulucu rolü üstlenmekte ve yansız, nesnel ve bağımsız bir değerlendirme sürecinin sağlanabilmesi için yazarlar hakemlerden, hakemler de yazarlardan gizli tutulmaktadır. Hakem değerlendirme raporları yayımlanmamakta ve değerlendirme, Derginin ve değerlendirmeyi yapan hakemin sahipliliğinde paylaşılmaktadır.
Çift körleme yönteminde ön incelemeden geçen her bir makale, Editör tarafından, inceleme panelindeki iki ayrı hakeme e-posta yoluyla gönderilir. Hakemler, değerlendirdikleri makalenin bilimsel yeterliliği, alanına katkısı ve yayımlanabilir olup olmadığına ilişkin gerekçeli kararlarını “Bölgesel Kalkınma Dergisi Hakem Değerlendirme Formu”nu doldurarak iletirler. Hakem raporlarının hakemlerin bilimsel katkısını ortaya koyacak şekilde kapsamlı, yönlendirici ve makaleyi geliştirici bilgi içermesine dikkat edilmektedir.
Hakemler değerlendirme süreci için Dergide kullanılan modele göre sürecin gizliliği ve değerlendirilen makalenin sahipliliği ile ilgili sorumluluklarının farkında olmalıdır.
Hakemlerin sadece uzmanlık alanlarındaki makalelere hakemlik yapmaları gerekmektedir.
Hakemler; makaleleri yansız ve nesnel olarak değerlendirmeli, yorumlar objektif yapılmalı, karalayıcı ve iftiracı olmamalı, görüşler destekleyici kanıt ve referanslarla net ve açık ifade edilmelidir. Hakemler kendilerine verilen süre içerisinde değerlendirmelerini tamamlamalıdır.
Hakemler, değerlendirdikleri makaledeki potansiyel araştırma usulsüzlükleri konusunda özenli olmalı ve bunları Editöre bildirmelidir.
Hakemler herhangi bir çıkar çatışmasını beyan etmelidir. Hakemler değerlendirdikleri makalenin içeriğine göre herhangi rekabetçi, işbirlikçi veya başka türlü bir ilişki veya bağlantıdan kaynaklanabilecek potansiyel bir çıkar çatışmasına sahip ise makaleyi değerlendirmeyi reddetmelidir.
Hakemler kendilerine sunulan çalışmanın gizliliğine saygı göstermelidir. Değerlendirme raporu veya makale hakkındaki bilgiler başkalarıyla paylaşılamaz. Hakemler yazarlarla doğrudan iletişim kurmaz, yayımlanmamış makaleleri meslektaşlarıyla tartışamaz, araştırmaya ilişkin verileri kendi çalışmalarında kullanamaz.
Bölgesel Kalkınma Dergisinde, makale incelemelerinde Dergi politikası ve yönergeleri gereği hakem yorumlarında herhangi bir düzenleme yapılmaz. Ancak hakemlerin değerlendirmelerinde kullandıkları ton ve dilin nezaket ve saygı kurallarına uyması ve bilimsel olması gerekmektedir. Yazar(lar)a dair saldırgan ve kişisel eleştiriler uygunsuz olarak kabul edilir.
Hakem değerlendirme raporları TÜBİTAK ULAKBİM TR Dizin Komitesinin incelemesine imkân verecek şekilde yayım tarihinden sonra beş yıl süreyle saklanmalıdır.
Bölgesel Kalkınma Dergisi, hakem değerlendirme sürecinde hakemlerin performanslarını ölçmektedir. Hakemlerin bu durumun farkında olmaları ve yukarıda belirtilen etik sorumluluklara uymaları beklenmektedir.
2.4. Yayıncının etik sorumlulukları
Bölgesel Kalkınma Dergisi, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanmaktadır.
Yayıncı, hakemlik sürecinin Editörün sorumluluğunda olduğunu, makale yayımlama sürecinde karar merciinin Yayın Kurulu olduğunu kabul eder.
Makale değerlendirme sürecinde makalelerde benzerlik oranının belirlenebilmesi için yayıncı, uluslararası geçerliliği bulunan intihal analiz programlarından satın alarak işletilmesini temin eder.
Yayıncı Derginin internet sayfasında Derginin açık, elektronik ve ücretsiz erişimini sağlar.