Anason Tarımı ve Endüstrisi Fizibilite Raporu

Fizibilite Raporu
  • 36 Okunma
  • 3 İndirme

Özet

Türkiye, coğrafi yapısı, çeşitli iklim özelliklerine sahip olması ve biyolojik çeşitliliğinden dolayı tıbbi ve aromatik bitkilerin üretilmesi konusunda önemli bir potansiyel taşımaktadır. Apiaceae familyasından bir bitki olan anason (Pimpinella anisum L.), Türkiye’de yaygın olarak yetiştirilmektedir. Anason kelimesinin kökeni, Yunanca “aniemi” sözcüğüne dayanmaktadır. Latincesi adı Pimpinella anisum dur. Anason Yunanca’da “anison”, Arapça da “anysum” adı ile anılmaktadır. Ülkemizde anason isminin yanı sıra Gaziantep bölgesinde “nanhan” olarak da adlandırılmaktadır. Anason (Pimpinella anisum) ile yıldız anasonu (Illicium verum) veya Çin anasonu karıştırılmaması gerekir. Anason küçük yeşil bir bitkidir, yıldız anason bitkileri ise büyük, yaprak dökmeyen ağaçlardır. İsimlerinin ötesinde, iki bitki meyan kökünü andıran bir tada sahiptir. Yıldız anason tohumu tatlı ve meyan köküne benzer, karanfil notaları ile neredeyse siyah meyan kökü gibidir. Anason, tıbbi olarak ve içerdiği besin maddelerine sahip Apiaceae (maydonozgiller) ailesine ait bir türdür. Apiaceae ailesinin dünyada yaklaşık 450 cins ve 3700 türü bulunmaktadır. Türkiye’de Pimpinella cinsine bağlı 26 tür (8 endemik), 5 alt tür ve 4 çeşit olmak üzere 31 takson mevcuttur.
  • Hazırlayan / Koordinatör *

    Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı

  • Yayın Yılı

    2022

  • ISBN / ISSN No

    978-605-4752-43-0

  • Katkıda Bulunanlar

    Erol KAVAS

  • Belge İçeriği
    70 Sayfa
    8.70 MB