Anason Tarımı ve Endüstrisi Fizibilite Raporu
Fizibilite Raporu36 Okunma
- 3 İndirme
Özet
Türkiye, coğrafi yapısı, çeşitli iklim özelliklerine sahip olması ve biyolojik çeşitliliğinden
dolayı tıbbi ve aromatik bitkilerin üretilmesi konusunda önemli bir potansiyel taşımaktadır.
Apiaceae familyasından bir bitki olan anason (Pimpinella anisum L.), Türkiye’de
yaygın olarak yetiştirilmektedir.
Anason kelimesinin kökeni, Yunanca “aniemi” sözcüğüne dayanmaktadır. Latincesi adı
Pimpinella anisum dur. Anason Yunanca’da “anison”, Arapça da “anysum” adı ile anılmaktadır.
Ülkemizde anason isminin yanı sıra Gaziantep bölgesinde “nanhan” olarak da
adlandırılmaktadır.
Anason (Pimpinella anisum) ile yıldız anasonu (Illicium verum) veya Çin anasonu karıştırılmaması
gerekir. Anason küçük yeşil bir bitkidir, yıldız anason bitkileri ise büyük, yaprak
dökmeyen ağaçlardır. İsimlerinin ötesinde, iki bitki meyan kökünü andıran bir tada sahiptir.
Yıldız anason tohumu tatlı ve meyan köküne benzer, karanfil notaları ile neredeyse
siyah meyan kökü gibidir.
Anason, tıbbi olarak ve içerdiği besin maddelerine sahip Apiaceae (maydonozgiller) ailesine
ait bir türdür. Apiaceae ailesinin dünyada yaklaşık 450 cins ve 3700 türü bulunmaktadır.
Türkiye’de Pimpinella cinsine bağlı 26 tür (8 endemik), 5 alt tür ve 4 çeşit olmak
üzere 31 takson mevcuttur.
-
Hazırlayan / Koordinatör *
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı
-
Yayın Yılı
2022
-
ISBN / ISSN No
978-605-4752-43-0
-
Katkıda Bulunanlar
Erol KAVAS
-
Belge İçeriği
70 Sayfa8.70 MB