Anlaşılabilir Arıcılık

Tanıtım Dokümanı
  • 4230 Okunma
  • 434 İndirme

Özet

1568'de ana arının yumurtadan oluştuğu saptanmıştır.  1609'da ana arının dişi olduğu anlaşılmıştır. 1638’de bal arıları Amerika kıtasına götürülmüştür. 1758'de bal arısına "bal taşıyan arı" anlamında Apis mellifera denilmiştir. Daha sonra "bal yapan arı" anlamında Apis mellifica denilse de ilk adı kullanılmaktadır. 1771’de ana arının havada çiftleştiği belirlenmiştir. 1788'de işçi arıların peteklerde dans ettiği saptanmıştır. 1851’de Langstroth tipi kovan geliştirilmiştir. Bu kovanlar verim artışı yanında arıcılığın ticari bir iş kolu olmasına katkıda bulunmuştur. 1857'de arıcılıkta çok önemli bir malzeme olan temel petek yapımı için kalıplar geliştirildi. 1882'de larva transfer yöntemiyle ana arı yetiştiriciliğine başlandı. 1926'da bal arılarında ilk yapay tohumlama yapıldı.  Az sermayeli tarımsal ekonomik faaliyettir. Çiftçiye ana ve/veya ek gelir kaynağı sağlamaktadır. Polinasyon ile bitkisel verimlilikte önemli düzeyde tohum ve meyve verimi başta olmak üzere üretim artışları sağlamaktadır. Polinasyona olan etkileri sonucunda çevresel sürdürülebilirliğe katkı vermektedir. Arı sütü, bal ve polen gibi ürünlerle yüksek besin içerikli gıda üretimi yapılmasına olanak tanımaktadır. 
  • Hazırlayan / Koordinatör *

    DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi

  • Yayın Yılı

    2018

  • Belge İçeriği
    332 Sayfa
    90.31 MB