Çörek Otu Tarımı ve Endüstrisi Fizibilite Raporu
Fizibilite Raporu64 Okunma
- 8 İndirme
Özet
Çörek otu (Nigella sativa L.), Ranunculaceae (düğün çiçeğigiller) ailesine dahil olan günümüzde
başta Doğu Akdeniz ülkeleri olmak üzere birçok ülkede yaygın bir şekilde
tarımı yapılan, tek yıllık, otsu, 20-50 cm boyunda bir bitkidir4. Nigella cinsine ait türler
genellikle Akdeniz ülkelerinde görülmektedir ve dünyada toplam 20 türü bulunmaktadır56.
Türkiye bitki örtüsünde ise 12 tür yayılış göstermektedir. Bunlar Nigella orientalis, N.
oxytpetala, N. lancifolia, N. latisecta, N. segetalis, N. arvensis, N. stellaris, N. sativa, N. damascena,
N. elata, N. nigellastrum ve N. unguicularis’dır7. Ancak ticari bakımdan yaygın
olarak yetiştirilen N. sativa türüdür.
Çörek otu, Doğu Akdeniz ülkeleri, Doğu ve Güney Avrupa ve Batı Asya kökenlidir. Balkanlar,
Güney Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Hindistan’da yabani veya kültür olarak yetiştirilmektedir.
Zengin bir tarihi ve dini arka plana sahiptir. Tohumun elde edildiği bitki,
Orta Avrupa’ya (Bulgaristan, Kıbrıs, Romanya) ve Yakın Doğu’nun bir kısmına (İran, Irak,
Türkiye) özgüdür ve Fas’tan Kuzey Hindistan ve Bangladeş’e, Çin’e, Pasifik’e, Balkan ülkelerine,
Doğu Afrika’ya ve Rusya’ya kadar birçok ülkede baharat olarak kullanılmak üzere
yaygın bir şekilde yetiştirilmektedir. Anavatanlarından biri olan Türkiye’de yaygın olarak
Trakya, Kuzey Anadolu, İç Batı Anadolu Bölgesi, Göller Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi’nde
tarımı yapılmaktadır.
-
Hazırlayan / Koordinatör *
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı
-
Yayın Yılı
2022
-
ISBN / ISSN No
978-605-4752-45-4
-
Katkıda Bulunanlar
Erol KAVAS
-
Belge İçeriği
58 Sayfa11.09 MB