Çörek Otu Tarımı ve Endüstrisi Fizibilite Raporu

Fizibilite Raporu
  • 64 Okunma
  • 8 İndirme

Özet

Çörek otu (Nigella sativa L.), Ranunculaceae (düğün çiçeğigiller) ailesine dahil olan günümüzde başta Doğu Akdeniz ülkeleri olmak üzere birçok ülkede yaygın bir şekilde tarımı yapılan, tek yıllık, otsu, 20-50 cm boyunda bir bitkidir4. Nigella cinsine ait türler genellikle Akdeniz ülkelerinde görülmektedir ve dünyada toplam 20 türü bulunmaktadır56. Türkiye bitki örtüsünde ise 12 tür yayılış göstermektedir. Bunlar Nigella orientalis, N. oxytpetala, N. lancifolia, N. latisecta, N. segetalis, N. arvensis, N. stellaris, N. sativa, N. damascena, N. elata, N. nigellastrum ve N. unguicularis’dır7. Ancak ticari bakımdan yaygın olarak yetiştirilen N. sativa türüdür. Çörek otu, Doğu Akdeniz ülkeleri, Doğu ve Güney Avrupa ve Batı Asya kökenlidir. Balkanlar, Güney Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Hindistan’da yabani veya kültür olarak yetiştirilmektedir. Zengin bir tarihi ve dini arka plana sahiptir. Tohumun elde edildiği bitki, Orta Avrupa’ya (Bulgaristan, Kıbrıs, Romanya) ve Yakın Doğu’nun bir kısmına (İran, Irak, Türkiye) özgüdür ve Fas’tan Kuzey Hindistan ve Bangladeş’e, Çin’e, Pasifik’e, Balkan ülkelerine, Doğu Afrika’ya ve Rusya’ya kadar birçok ülkede baharat olarak kullanılmak üzere yaygın bir şekilde yetiştirilmektedir. Anavatanlarından biri olan Türkiye’de yaygın olarak Trakya, Kuzey Anadolu, İç Batı Anadolu Bölgesi, Göller Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi’nde tarımı yapılmaktadır.
  • Hazırlayan / Koordinatör *

    Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı

  • Yayın Yılı

    2022

  • ISBN / ISSN No

    978-605-4752-45-4

  • Katkıda Bulunanlar

    Erol KAVAS

  • Belge İçeriği
    58 Sayfa
    11.09 MB